Behendigheid

Behendigheid is één van de actiefste vormen van hondensport. Zowel voor de baas als de hond. Bij het beoefenen van de sport gaat het uiteindelijk om het snel afleggen van een parcours voorzien diverse toestellen. Als het ware een race tegen de klok. De toestellen bestaan onder andere uit een wip, band, kattenloop en hoogtesprongetjes.
Voordat u zover bent, moet de hond, maar zeker ook de begeleider, eerst nog veel leren. Het begint met de elementaire gehoorzaamheid. Het is noodzakelijk dat de hond meeloopt, zowel links als rechts van u. Verder dient de hond op commando naar de begeleider te komen. Baas en hond moeten de GHH3 met goed gevolg hebben doorlopen.
We starten met het individueel aanleren van de losse toestellen. Eerst vanuit stand en vervolgens vanuit beweging. Bij het laatste worden de toestellen zowel links als rechts benaderd. Wanneer elk toestel wordt beheerst, gaan we de losse toestellen samenvoegen tot uiteindelijk een parcours.

De hoogtesprong
De hond moet uiteindelijk op commando dit toestel kunnen nemen. De hoogtesprong kan op diverse hoogtes worden ingesteld. Ze zijn immers niet allemaal superatleten.

De kattenloop De kattenloop is dus niet het na-apen van de loop van een kat. Het is een toestel bestaande uit een oplopende helling, een vlak gedeelte en een aflopende helling. De hond moet dit toestel zelfstandig en beheerst kunnen nemen.

De wip
De wip is tevens een moeilijk toestel. Dit komt door het kantelen van de wip. De hond moet leren het kantelpunt op te zoeken.

De tafel
Uw hond leert om in plaats van áán de tafel, óp de tafel te bedelen. Het is de bedoeling dat uw hond één van de elementaire vaardigheden uitvoert op de tafel, bijvoorbeeld ‘af’ of ‘staan’.

De schutting
De schutting kan, door te variëren met de hoek van het toestel, verschillend in hoogte ingesteld worden. Voor het aanleren geven wij de voorkeur aan de hoogste stand. Ook de schutting moet uiteindelijk zelfstandig en beheerst genomen kunnen worden.

De band
Dit is een moeilijk aan te leren toestel. De hond moet door een band springen, welke is opgehangen in een frame. Door de vele uitwijkmogelijkheden, buiten de band om, is de kans groot dat uw hond een andere weg kiest dan eigenlijk de bedoeling is.

De paaltjes
Dit is een rij van een aantal verticale stokken. De hond moet zelfstandig, met een slalombeweging dit toestel kunnen nemen.

De tunnel De tunnel kan in diverse vormen worden gelegd. We beginnen voor het aanleren met de korte variant.

De slurf
Het is hier niet de bedoeling om de olifant te beklimmen. De slurf is een ‘blinde’ variant van de tunnel.

Lesduur: 12 weken cursus à 40 minuten.

Behendigheid bij de THSV kent de volgende niveaus:
– Behendigheid beginners (BEH C&D)
– Behendigheid beginnende gevorderden (BEH B)
– Behendigheid gevorderden (BEH A, wedstrijdgroep)

Eisen voor baas en/of hond:
– De begeleider moet minimaal 16 jaar zijn
– De combinatie moet bekend zijn met de elementaire vaardigheden*
– De hond moet minimaal 1 jaar oud zijn (om de kans op blessures te verkleinen)
– Enthousiasme en doorzettingsvermogen, zowel van de hond als de baas

* Toelating kan plaatsvinden na het goed doorlopen van de GHH3 cursus bij onze vereniging,
of er wordt een toelatingsexamen afgenomen als u bij een andere vereniging cursus heeft gevolgd.

U kunt u aanmelden voor een cursus met behulp van het aanmeldformulier op deze website.