December: chocola en vuurwerk

Na sinterklaas komen ook kerst en oud & nieuw er weer aan.

De tijd voor gezelligheid en lekker eten. Tussen dat lekkere eten zit ook vaak (veel) chocola. Gelukkig al onder veel hondenbezitters bekend: Pas op met chocola bij uw huisdier! In chocola zit het stofje theobromine. Wij mensen hebben hier geen last van als we dit binnen krijgen, maar voor honden (en katten) is dit giftig!! Hoe hoger het cacaogehalte van de chocola, dus hoe puurder de chocola, hoe gevaarlijker voor uw dier! Hou dit daarom altijd buiten het bereik van uw huisdieren!
Mocht het nou toch gebeuren dat uw hond chocola te pakken heeft gekregen, ook bij twijfel, bel dan altijd direct met uw dierenarts!

Bij oud & nieuw hoort natuurlijk vuurwerk. Helaas zijn ontzettend veel dieren hier bang voor. Vindt uw hond vuurwerk spannend? Begin dan ruim op tijd met een vuurwerk-training! Hier zijn verschillende methoden voor. Het kan voorkomen dat een training (nog) niet voldoende effect heeft en de hond helaas echt panisch is voor het vuurwerk. Neem in dat geval ook contact op met uw dierenarts om te bespreken of kalmerende medicatie wat kan zijn voor uw hond.

Koop deze medicatie ook echt alleen bij de dierenarts en niet in de dierenwinkel of online! Helaas zijn er veel – slechte! – middelen via deze wegen vrij verkrijgbaar waar het dier wel ogenschijnlijk rustig van wordt omdat het als het ware de spieren verslapt. De hond ligt dan erg rustig in bijvoorbeeld de mand, maar hij of zij blijft alles 100% mee krijgen. Dit is juist ontzettend zielig voor de hond en dat wil je natuurlijk niet! Daarom: ga ook hier voor naar de dierenarts.

Sowieso is het voor iedereen met een hond een goede tip om met oud & nieuw de hond op tijd uit te laten, zo ver mogelijk bij het 12-uur moment vandaan.

Naast het meegeven van deze tips willen we iedereen natuurlijk vooral hele fijne feestdagen toewensen en een gelukkig, mooi en gezond 2018!